sâmbătă, 21 februarie 2009

Enciclopedia fiscală a Profesorului Gh. Voinea

Impozitarea este esenţială pentru suveranitatea naţională deoarece, fără venituri, guvernele nu-şi pot implementa politici eficiente şi reguli de taxare. Apoi, trebuie să relevăm că impozitul nu trebuie privit doar ca sursă de venit la un buget public, ci şi ca instrument important de reglare economică. În consecinţă, acesta poate fi folosit pentru a influenţa consumul, pentru a încuraja economisirea ori pentru orientarea modului de organizare şi gestiune a companiilor.


În spaţiul comunitar, aplicarea şi reglementarea impozitelor este importantă pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, cunoscând că acţiunile unei ţări pot avea impact atât asupra pieţei interne cât şi asupra pieţelor ţărilor vecine. De aceea, pe piaţa unică a Uniunii Europene, statele membre trebuie să colaboreze şi să nu desfăşoare politici (foarte) diferite de impozitare. Pe măsura ce integrarea europeană progresează, „încurajată” şi de introducerea monedei unice, trebuie acordată atenţie interacţiunilor complexe dintre cele 27 sisteme de impozitare şi supravegheate ca atare.
Statele membre urmează să adopte unele decizii comune pentru a-şi adapta sistemele de impozitare la nevoile sociale în continuă schimbare, creşterea mediei de vârstă a populaţiei fiind o provocare de mare impact.
Dorim să evidenţiem că mecanismele fiscale şi principalele lor aspecte la care ne referim aici vor putea fi înţelese (şi, eventual, aplicate) mai lesne prin utilizarea unui valoros instrument de dată recentă. Este vorba despre cartea “Concepte şi expresii importante pentru aplicarea legislaţiei fiscale din România”, apărută la Editura Polirom, sub semnătura Prof.univ.dr. Gh. Voinea, de la Univ. “Al.I.Cuza” Iaşi (FEAA). Rezultat al unui program de cercetare – derulat împreună cu doctoranzii domniei sale de la specialitatea “finanţe internaţionale” – demersul în cauză cuprinde aproape o mie de termeni şi expresii în materie, explicaţi din perspectiva celor mai utile detalii tehnice.
Cartea, editată în câteva mii de exemplare, este folositoare, în egală măsură, teoreticienilor şi practicienilor domeniului, dar mai ales studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în economie. Mai reţinem că lucrarea în cauză se înscrie într-o serie de cinci titluri – toate apărute sub semnătura Prof.univ.dr. Gh. Voinea, la cele mai bune edituri naţionale – văzute de Maestru într-o “Integrală a Finanţelor şi Fiscalităţii”.
Cum era de aşteptat, lucrările au fost extrem de bine primite de comunitatea academică. Avem, iată, pentu a câta oară, o importantă dovadă asupra incontestabilei poziţii de lider al şcolii superioare (ieşene) de finanţe deţinute de Maestru Voinea!